Un grup din Finlanda care a petrecut câteva zile îndepărtând zăpada şi tăind cu fierăstrăul un imens cerc de gheaţă cu diametrul de peste 300 de metri pentru a se roti pe un lac îngheţat, încearcă în acest weekend să doboare recordul mondial pentru cel mai mare „carusel de gheaţă”, relatează AFP.

Pe vastul lac Lappajärvi din vestul ţării, grupul mic este condus de inventatorul finlandez Janne Käpylehto, care a afirmat că se află în spatele acestui concept într-un videoclip viral difuzat în 2017.

După ce este curăţat de zăpadă şi decupat, un motor de barcă conectat la cercul imens de gheaţă îl face să se învârtă, precum un carusel, în mijlocul unui frumos peisaj îngheţat.

Ideea a fost de atunci copiată în alte regiuni ale lumii, cu realizarea unor astfel de „atracţii” din ce în ce mai mari, până la punctul în care Guinness World Records a creat o nouă categorie.

„Este ceva nebunesc”, a declarat pentru AFP finlandezul, a cărui echipă a înceaput prin îndepărtarea unui strat de 40 de centimetri de zăpadă de pe un cerc al cărui perimetru depăşeşte 900 de metri.

Dacă Janne Käpylehto a stabilit un record de patru ori. Recordul actual, cu un diametru de 228 metri, este deţinut de un american din Minnesota.

Pentru a certifica această performanţă, caruselul trebuie să finalizeze cel puţin o rotire completă, ceea ce grupul speră să poată realiza în această duminică sau luni.

Principala dificultate este formarea unui cerc perfect pentru a nu bloca rotaţia. „Dacă nu este perfect circular, caruselul nu se va roti”, a explicat Thor-Fredric Karlsson, unul dintre asistenţii proiectului.

În caruselul lui Lappajärvi echipa a tăiat un cerc mai mic, prevăzut cu un motor electric pentru bărci care va pune în mişcare caruselul mare.

Municipalitatea a susţinut acest proiect pentru a atrage atenţia asupra scurtării iernilor din emisfera nordică pe fondul schimbărilor climatice, ceea ce face că lacurile să îngheţe mai rar. De fapt, în ultimele zile au fost înregistrate temperaturi pozitive în acest colţ îndepărtat al pădurii finlandeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here