Viitorul Centru Integrat de Transplant din Cluj, cu 300 de paturi, a făcut un pas înainte, după ce săptămâna aceasta a fost selectat proiectul de arhitectură câștigător.
Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte publice medicale din România, dezvoltat de Consiliul Județean din Cluj.
Arhitectul Șerban Țigănaș, la MagnaNews LIVE, într-un dialog cu jurnalista Rodica Sărmaș Furnea, dezvăluie detalii din proiectul viitorului centru de transplant din Cluj Napoca. Unitatea medicală va fi amplasată pe un teren de 1,5 hectare în zona medicală a Clujului.
Astfel, a fost finalizat cel mai mare concurs internațional de soluții organizat în România pe piața de arhitectură. S-au înscris 44 de proiecte, dintre care 4 au fost descalificate pentru că nu întruneau criteriile de participare.
Concursul a fost câștigat de birourile de proiectare PINEARQ din Barcelona și Dico și Țigănaș din Cluj.
Arhitectul Șerban Țigănaș, despre viitorul centru de transplant din Cluj Napoca
Arhitectul Șerban Țigănaș, pledoarie pentru concursurile de soluții în proiectarea viitoarelor spitale din România #arhitectura #construimspitale #serbantiganas
Gepostet von Rodica Sărmaș Furnea am Mittwoch, 16. September 2020

Autorii principali ai proiectului sunt arh. Alberto de Pineda Álvarez, coautori – arh. Jenică Craiu, arh. Alexandra Demetriu, arh. Șerban Țigănaș, arh. Alexandrina Kiss, iar colaboratori arh. Giovanna Pomo, arh. Bogdan Dragomir, arh. Maria Buiga.
Apreciata ca fiind o solutie de exceptie, proiectul declarat câștigător se dorește a fi un model de bune practici la nivel internațional, în ceea ce privește constructia centrelor de transplant multiorgan.
Juriul concursului a fost format din:
– Arh. Claudiu Salanță – arhitect șef CJ Cluj
– Dr. Andrei Leșan
– Dr. Peter Jaksch
– Arh. Ștefan Bâlici
– Arh. Oana Gavriliu
– Arh. Andrei Șerbescu
– Arh. Silviu Aldea
Conform aprecierilor juriului, proiectul câştigător ”oferă un răspuns foarte profesionist şi, aparent, fără efort tuturor cerinţelor temei de concurs, oferind o rezolvare adecvată a amplasamentului dificil şi asigurând o trecere reuşită dintre un ţesut urban eterogen şi Ansamblul Clinicilor Universitare”.
Premiul II a fost câștigat de Asiza Birou de Arhitectură SRL, avându-i autori principali pe arhitectul Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu, arh. Miruna Moldovan.
Premiul III a fost câștigat de Starh – Arhitectură, autori principali fiind Maria-Iulia Stanciu și Florian Stanciu.
Au fost acordate, în total, trei premii și două mențiuni:
– Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 3.248.500 euro, fără TVA
– Premiul II: 60.000 euro
– Premiul III: 30.000 euro
– Mențiunea I: 5.000 euro
– Mențiunea II: 5.000 euro.