Cinque Terre este un parc naţional, inclus în patrimoniul UNESCO în 1997: cinci sate cu căsuțe colorate, fiind destinația preferată a turiștilor americani. Cinci sate aşezate superb pe coasta de vest a Italiei, în provincia Liguria.

Din cauza creșterii continue a numărului de turiști în parc, sunt luate în calcul anumite restricții și o limitare a numărului de vizitatori.

Fotografiile cu casele colorate de pe coastă nu mai sunt o noutate pentru călători, dar faptul că există un traseu prietenos care aduce şi alte peisaje naturale superbe ar putea deveni interesant.

Există mai multe variante de drumeţie, dar cea mai cunoscută presupune parcurgerea celor 11 kilometri între Riomaggiore şi Monterosso al Mare, trecând prin cinci localităţi conectate şi prin linii de cale ferată (deci distanţa poate fi scurtată după plac).

Turiştii obişnuiesc să ajungă aici după ce au vizitat oraşe mari din apropiere, precum Pisa sau Genoa.

Pe vremuri, satele cu căsuțe colorate erau complet izolate de munţi şi de mare, erau accesibile doar cu barca sau pe trasee montane dificile, şi erau auto-suficiente.

Ulterior s-au construit tuneluri prin munţi, şi o şină de tren care uneşte satele, așa că acum sunt foarte uşor accesibile.

În plus, s-a construit şi amenajat Sentiero Azzurro / Blue Trail / Traseul Albastru, un traseu ce trece prin toate cele cinci sate şi este relativ uşor de parcurs, comparativ cu celelalte trasee montane. Poţi parcurge tot Sentiero Azzurrro, şi toate satele, în numai 5 ore, fără să ai nevoie de echipament de munte, e suficient să fii încălțat comod.

Foto: incinqueterre.com

Monterosso al Mare este singurul sat cu plajă mai generoasă.

incinqueterre.com
Castelul Doria și Turnul Belforte din Vernazza

Vernazza, un sat minunat, care se ridică din mare și se întinde, armonios, pe coastă, un loc de care te îndrăgostești.

incinqueterre.com

Corniglia este satul șerpuitor, cu străzi întortocheate, ca un labirint deluros. Este localitatea cea mai înaltă, dar și cea mai mică, din buchetul celor cinci.

Foto: incinqueterre.com

Manarola este de departe cel mai colorat sat din cele cinci.

Foto: incinqueterre.com

Riomaggiore are un golf și o plajă mică, un loc fascinant de frumos.

Foto: incinqueterre.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here