Pentru prima dată nu se mai vorbește despre trenduri în domeniul designului interior, ci despre mega trenduri. Ce înseamnă asta? Faptul că gradul de personalizare al caselor este foarte mare, iar oamenii își doresc deseori să combine lucrurile, obiectele create cu un design specific pentru a-și contura ambientul propriei locuințe. Mega trendurile sunt strâns legate de schimbările socio-economice. Se vorbește despre Neo-ecologie, care înseamnă nu doar a folosi materiale reciclabile sau prietenoase mediului, ci de a integra în viața de zi cu zi tehnologie prietenoasă mediului, cu un consum mic de energie. Dar poate cel mai important aspect al acestui megatrend este grija oamenilor față de proveniența materiilor prime din care se fabrică obiectele. Oamenii vor să fie informați că ceea ce cumpără nu provine în urma exploatării iresponsabile a resurselor sau a exploatării umane. În acest context, casele inteligente sunt în atenția oamenilor care-și doresc confort, dar sunt atenți și la resursele consumate pentru a-l obține, și la partea etică, morală din procesul de fabricare. Decorul? Unul inspirat de stilul scandinav, unde obiectele sunt puține, dar confortabile, un soi de strict necesar care lasă loc informației propagată online să curgă în viețile oamenilor.

Dupa cum spun designerii, un alt mega trend este cel Vintage, legat de ideea vremurilor trecute și bune, un trend nostalgic care se simte prin design și finisaje cu patină, cu un accent major pe stilul industrial ce combină metalul cu lemnul care are aspect brut. Tot în acest mega trend pot fi incluse și piesele de mobilă specifice perioadei anilor 50-60, când designul industrial a luat amploare. Tot la capitolul Vintage poate fi inclusă și influența Art-Deco, reinterpretată prin forme geometrice prezente prin placări, finisaje cu forme geometrice, motive decorative. Bibliotecile, cărțile sunt prezente în ambientele din acest megatrend, la fel ca și pick-up-urile, discurile de vinil, dar și plantele din plin, plante naturale și cu un aspect cât mai sălbatic. Mega trendul Vintage vorbește de fapt despre doza de umanitate palpabilă din ambientele actuale, ca un refugiu din fața tehnologiei ce pare să ne acapareze viețile. Decorul interior specific acestui mega trend ar fi mai degrabă unul ce aduce cu imaginea stilului Boho, unde alăturările de obiecte din registre diferite, dar cu istorie, vorbesc despre pasiunile și nostalgia oamenilor vizavi de vremurile trecute, dar mai așezate, mai liniștite și predictibile.

Digital, așa se poate denumi un ultimul mega trend ce conturează spații inspirate din literatura și cinematografia cu temă SF, unde materialele, suprafețele sunt minimaliste, dar care integrează tehnologie, unde orice poate deveni altceva, spre exemplu o placare de perete albă să fie un ecran pe care se pot proiecta de la un peisaj cu rol decorativ la filme, la culori date prin iluminat RGB sau la afișarea unor fotografii imortalizate în vacanțe. Interioare aparent austere, dar care devin adevărate ecrane pentru stări și pentru rememorarea momentelor fericite captate digital. Pe fundalul neutru, simplu al suprafețelor mari își găsesc locul piese de mobilier cu alură minimalistă, iar decorațiunile lipsesc. Culorile sunt alb-negru, dar și inspirate din zona digitală, preponderent tonuri de albastru de la indigo la albastru-pastel.

Mai mult ca niciodată presiunea alegerii unui stil cade pe umerii fiecăruia. De aici și confuzia oamenilor care nu mai știu ce să aleagă, pentru că sunt puși în fața unei provocări majore și anume să răspundă la întrebări fundamentale: cine sunt, ce-mi doresc și cum vreau să se reflecte asta în viața mea? Și adevărul este că oamenii nu știu ce vor pentru că nu se cunosc suficient de bine. În ritmul trepidant al vieții de zi cu zi e greu să-ți găsești răgazul de a fi cu tine însuți. Pe de o parte, tehnologia a diluat granița dintre serviciu și acasă, așa că oamenii sunt mereu presați să continue munca și dincolo de spațiul locului de muncă sau invers, se așteaptă din partea lor să răspundă imediat nevoilor familiei, și când sunt la serviciu. Pe lângă ciclul casă-serviciu rămâne foarte puțin timp pentru pasiuni, plăceri, aspirații, visuri. Așa că interioarele se doresc a fi un refugiu, dar unde să nu existe suprafețe sau obiecte care necesită întreținere, curățenie. Fiecare trebuie să se întrebe în acest context nu despre stilul casei, ci despre cum ar vrea să se simtă acasă. Și după ce reușesc să răspundă la această întrebare, să nu caute soluții de-a gata prin magazine sau online, ci să selecteze ceea ce este conform stării pe care vor să o redea în ambientul casei lor. Nu întâmplător această provocare de a-și amenaja singuri casa îi îndrumă pe oameni către designeri de interior, pentru că ajung la concluzia că există prea multe variante, prea multe opțiuni și prea puține răspunsuri la întrebările profunde, spune A.P, designer de interior.

Ce nu se mai poartă

Dacă e să mă refer la piața noastră, din păcate sunt multe lucruri depășite, de la canapelele în două culori la tapetele cu simboluri florale negre care seamănă cu stickerele, de la bucătăriile cu rame din PAL melaminat și mânere arcuite la paturile cu picioare metalice ca de mesele de birou, de la vitrine la seturile de fotolii asortate cu canapeaua, de la plăcile ceramice colorate care simulează desenul marmurii la cele maro glazurate cu ornamente ce aduc cumva cu cele orientale. Dar, până la urmă, depinde mult de combinațiile alese. O casă arată bine când dă o stare de confort celor care locuiesc în ea, dar cert este că marourile, suprafețele fragmentate, texturile aiurea combinate (perdele din tul sau vâscoză cu covoare de tip persan) sunt depășite, a adăugat aceasta.

Culoarea anului

În fiecare an este popularizată o singură culoare, dar adevărul este că niciodată starea pământenilor nu poate fi exprimată printr-o singură nuanță. De aceea este important să fim atenți la sursele care declară culorile anului. Și cu cât sunt mai multe surse, cu atât mai bine, pentru că ele vorbesc despre zone geografice diferite, dar și despre culturi variate. Dintre culorile anului 2018, cele mai popularizate au fost ultra violetul, nuanța lemnului denumită heart wood, roșul intens, dar și multe tonuri de gri și turcoaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here