În sălile Muzeului Yves Saint Laurent din Marrakech s-a lucrat într-un ritm intens. După patru ani de amenajări, porțile muzeului s-au deschis pentru vizitatori. Inaugurarea acestei instituţii dedicate celebrului creator de modă francez, inspirată din culorile Marocului, a fost un bun prilej de a arăta lumii ceva deosebit.
„Marrakech era o sursă de inspiraţie pentru Yves Saint Laurent. La Paris era casa lui de modă istorică. Sunt cele două faţete, clasicismul şi barocul, linia şi arăbescul”, a explicat Bjorn Dahlstrom, directorul muzeului, păşind prin sala de expoziţii.
Marrakech „este locul întâlnirii noastre, al iubirii noastre, al muncii noastre în comun”, spunea Pierre Berge, care şi-a consacrat ultimii ani din viaţă „transformării amintirilor în proiecte”.
Cei doi bărbaţi au descoperit acest oraş în nuanţe de ocru şi piscurile înzăpezite ale munţilor Altas în 1966, „într-o epocă în care moravurile erau libere şi sexualitatea mai neînfrânată”, spunea Pierre Berge. Ei au trăit acolo „cei mai frumoşi ani” ai lor.
Slăbit din cauza unei miopatii, omul de afaceri francez Pierre Berge a murit la începutul lunii septembrie 2017 la vârsta de 86 de ani.
Un zid de fotografii
„Ultima dată când a venit la Marrakech eram în luna mai, clădirea era terminată, eram în faza de testare a tuturor instalaţiilor sale, colecţiile nu erau încă aici, dar el a văzut totul, a urmărit totul încă de la bun început”, a explicat Madison Cox, care prezidează Fundaţia Pierre Berge-Yves Saint Laurent după decesul filantropului francez. Madison Cox s-a căsătorit cu Pierre Berge în mai 2017.
„A fost o premieră pentru Pierre Berge să construiască ceva pornind de la nimic. El a reabilitat locuri, birouri, reşedinţe, dar aici a fost altceva. Nu exista nimic înainte, doar un teren pustiu alături de grădina Majorelle”, a explicat acest expert american în peisagistică.
Iluminate ca nişte bijuterii într-o sală cufundată într-un întuneric profund, 50 de creaţii extrase din colecţiile semnate de Yves Saint Laurent – primele smokinguri negre, capa Bougainvillier inspirată din grădina Majorelle, vestele brodate Van Gogh, celebra rochie Mondrian – evidenţiază diverse teme: masculin-feminin, Africa, călătoriile imaginare şi grădinile ieşite din comun.
Un zid de fotografii reliefează cariera marelui creator de modă, de la scrisoarea de recomandare adresată de directorul revistei Vogue în 1954 – Yves Saint Laurent avea pe atunci 17 ani – şi până la retragerea lui din modă în 2002, cu şase ani înaintea morţii sale.
Vocea actriţei Catherine Deneuve, una dintre cele mai fidele colaboratoare ale creatorului de modă, care a fost prezentă la inaugurarea muzeului YSL din Paris pe 3 octombrie, îi însoţeşte pe vizitatori.
Chipul celebrei actriţe poate fi admirat într-o sală a muzeului Marrakech, graţie unei serii de portrete ale acesteia, realizate la începutul anilor 1990.
„Un loc viu”
Muzeul Yves Saint Laurent nu a fost conceput ca un mausoleu în memoria unui uriaş defunct. El se doreşte „un loc viu”, ce dispune de un bogat program de expoziţii temporare, un auditorium, o bibliotecă şi o librărie.
După picturile orientaliste ale lui Jacques Majorelle vor urma modelele lui Nourredin Amir, un tânăr creator de modă marocan, apoi sculpturile lui Simone Fattal, cu o punere în scenă asigurată de Robert Wilson.
Muzeul atrage 300.000 de vizitatori pe an. Grădina Majorelle, unul dintre cele mai frecventate locuri din Marrakech, primeşte aproximativ 800.000 de vizitatori pe an.
Clădirea muzeului, construită din cărămizi în nuanţe de ocru-roz, pe care Pierre Berge o dorea „în acelaşi timp marocană şi contemporană”, cu liniile sale rafinate şi curbele sale elegante, a costat 15 milioane de euro. Fondurile au provenit din vânzarea la licitaţie a operelor de artă colecţionate de-a lungul anilor de cuplul Yves Saint Laurent – Pierre Berge.
În lunile următoare, Fundaţia Pierre Berge-Yves Saint Laurent speră să deschidă pentru public şi vila Oasis, reşedinţa privată a creatorului de modă şi a mentorului său, o oază de linişte în care designerul realiza primele schiţe ale colecţiilor sale.
La începuturile carierei sale, Yves Saint Laurent obişnuia să realizeze colecţii vestimentare doar în nuanţe de negru. La Marrakech, potrivit spuselor sale, designerul „a descoperit culoarea”, pe străzi, în hainele tradiţionale ale femeilor, în fulare, în pantaloni arăbeşti şi în djelabba.