O echipa de tineri care studiaza arhitectura in Timisoara incearca sa reabiliteze statiunea Baile Herculane. Dupa ce a publicat un articol cu o serie de fotografii care surprindeau frumusetea degradata a cladirilor din statiune, Oana Chirila a decis sa faca ceva, orice. Unii prieteni au venit la ea, iar cu altii a dus o lupta de convingere, dar, in final, toti sunt uniti de dorinta de a restaura cladirile peste care timpul si natura au trecut, fara ca oamenii sa spuna „stop”. Acum, eforturile tinerilor arhitecti se concentreaza pe stabilizarea cladirii Baile Neptun pana cand situatia administrativa va permite reabilitarea ei.

Inceputul unui proiect

Oana Chirila a ajuns la Baile Herculane in vara anului trecut. A intrat in cladirile parasite ale statiunii si a facut o serie de poze, impresionata de frumusetea interioara, apoi a scris un articol pe Bored Panda care a adunat mii de vizualizari. „Am ajuns foarte spontan la Herculane si am intrat, ca multi altii, ilegal, in cladire. (…) Initial, am fost socata. Cand am intrat si in Baile Neptun, am fost surprinsa de frumusetea spatiului interior in contextul in care se afla intr-o stare de degradare. Primul gand a fost <<hai sa aratam si lumii ce se intampla aici, ce obiecte de patrimoniu avem si in ce stadiu se afla>>”, povesteste Oana.

Apoi a incercat sa adune o echipa cu care sa incerce sa faca ceva, orice. Unii colegi i-au scris inca de cand a publicat articolul pe Bored Panda si i-au spus ca daca se hotaraste sa inceapa sa faca ceva pentru restaurarea Bailor Herculane, se vor implica. In cazul altor colegi a fost nevoie de mai multa munca de convingere, dar echipa a fost, in final, unita de sentimentul ca trebuie sa faca ceva pentru cladirile inghitite, treptat, de timp si padure. Acum, eforturile lor poarta numele de Herculane Project.

„Romania are foarte multe obiecte de patrimoniu, dar nu toate pot fi salvate. Asta este adevarul trist, pe care multa lume il evita. La Baile Herculane, norocul statiunii este ca e un brand in sine si chiar daca e abandonat, el inca traieste”, spune Oana.

Initial, echipa voia sa se alature unei asociatii deja infiintate, pentru ca viitoarea lor activitate sa fie legala. Apoi, au decis ca nu vor sa se opreasca la planurile de restaurare a Bailor Neptun, iar cea mai buna solutie ar fi sa isi infiinteze o organizatie. Asa a aparut, la finalul anului trecut, Asociatia Locus.

Studentii colaboreaza la proiectul Herculane cu unul dintre profesorii lor, Cornel Farcas, cu care au mai lucrat la multe alte proiecte. „Cand am inceput proiectul acesta stiam ca si dansul mai facuse cateva lucrari acolo pentru primarie sau diversi colaboratori. El ar fi cea mai potrivita persoana pentru ca noi am mai colaborat si la scoala si are si foarte multa experienta. Un om extraordinar, ne-a ajutat fara sa clipeasca”, povesteste Oana Chirila.

Comunitate si autoritati

In urma promisiunilor primite din partea autoritatilor, comunitatea din Baile Herculane a fost, initial, sceptica la propunerea tinerilor de a reabilita monumentele statiunii. Apoi, dupa ce studentii au inceput sa bata din usa-n usa, sa le explice oamenilor ce vor sa faca si sa le ceara parerea, populatia din statiune a devenit mai receptiva. O parte din membri comunitatii s-au inscris in Asociatia Locus pentru a putea fi de mai mare ajutor.

Cea mai mare parte a banilor va proveni de la primarie, sustine Oana. Asociatia Locus a deschis doua conturi bancare, unul in lei si unul in euro, pentru donatii.

„Planul proiectului este sa incercam sa ne implicam atat cat putem si cat isi doresc comunitatea si autoritatile locale. Ne dorim sa ne implicam cat mai mult in reactivarea orasului, fiindca va dura foarte mult timp. Sunt necesari specialisti si consideram ca singura sansa, din punctul nostru de vedere, se afla in genul acesta de asociatii, cum suntem noi, si speram ca in timp sa se implice mai multe asociatii, mai multi oameni, fiindca, din pacate, nu exista fonduri din partea statului si chiar daca exista, sunt foarte putine. Nu exista oameni care sa se implice la modul asta, dat fiind istoricul statiunii, a problemelor. (…) Incercam sa le spunem oamenilor sa nu se astepte ca lucrurile sa se intample peste noapte. E o munca foarte grea, care va dura ani de zile”, explica Oana.

Project Herculane

Pana acum, studentii au terminat documentatia tehnica, adica tot ce inseamna detalii de punere in siguranta a cladirii. Devizul proiectului este in lucru si va fi prezentat, saptamana aceasta, in cadrul unei sedinte a Consiliului Local al Primariei, asociatia urmand sa semneze un acord cu Primaria.

Primul proiect in initiativa de reabilitare a statiunii Baile Herculane este salvarea monumentului de clasa A, Baile Neptun. Localizat in nordul orasului, fostele bai ale imperiului austro-ungar se degradeaza rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here