Șerban Sturdza, președintele Ordinului Arhitecților București, i-a răspuns primarului general al Capitalei în legătură cu consuirea ilegală a unui patinoar în Parcul Romniceanu: ”În București viața nu bate filmul. Nu poți să te apuci să schimbi mobilier stradal și locuri de joacă și să iasă un patinoar. Ar fi ca-n bancul ăla, cu muncitorul de la fabrica rusă de trotinete, care a furat câte o piesă în fiecare zi să-i facă o trotinetă fiului, și când s-a apucat de asamblat, cum o făcea, tot mitralieră îi ieșea”.

Președintele OAB a precizat că lucrările pentru patinoar au fost aprobate de Consiliul Local sector 5.

”Primarul General al Bucureștiului, Gabriela Firea și Primarul Sectorului 5, Daniel Florea au declarat că lucrările de construcție pentru patinoarul din Parcul Romniceanu nu există. Cele două declarații sunt contrazise atât de actele aprobate prin hotărâri de Consiliu Local Sector 5 din aprilie, cât și de licitația publică aflată în curs de desfășurare publicată până în 29 decembrie. Deși legal proiectul este într-o fază incipientă de aprobare, constatăm că, fără autorizare și în clandestinitate, s-au început deja lucrările de construcție pentru patinoar. Proiectul este demarat fără minima înștiințare a locuitorilor, creând disconfort în cadrul comunității. Asociația Incotroceni a descoperit documentele care atestă că proiectul inițiat nu respectă procesul de autorizare, așa cum prevede legea și că se încalcă dreptul locuitorilor de a fi informați și consultați în privința investițiilor publice în cartier.

Astfel, în 10 aprilie 2017, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 5 a aprobat un buget pentru achiziții publice în vederea unor amenajări urbane în cinci parcuri din Sectorul 5: Parcul Romniceanu, Parcul Sebastian, Parcul Ferentari, Parcul Humulești și Parcul Pecineaga.
În 5 decembrie 2017, în prag de sărbători, s-a aprobat caietul de sarcini al achiziței care solicită diferite lucrări de amenajare necesare organizării evenimentului cultural “Poveste de iarnă pe patine” (în conformitate cu HCLS5 nr. 175 aprobată în 23 noiembrie 2017). Evenimentul are ca temă amenajarea pe domeniul public al parcurilor a unor patinoare temporare și activități sportive și recreative pentru copii și tineri. Durata de desfășurare a evenimentului este între 15 decembrie 2017 și 30 martie 2018. Achiziția pentru patinoare a fost publicată în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), www.e-licitatie.ro în data de 20 decembrie 2017, adică la 5 zile după începerea evenimentului.

Anunțul de participare cu nr. 420309 conține documentația de atribuire pe o sumă importantă prin procedură simplificată conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Prin Caietul de Sarcini înregistrat de Primăria Sectorului 5 sub nr. 64231/5.12.2017, (atașat prezentului în extras, acesta putând fi descărcat integral de pe SEAP), patinoarul amplasat în Parcul Rominceanu este prezentat sub forma unui dreptunghi lung de 67,20 m lungime și îngust de 7,15 m lățime, cu un total de 481 mp pentru 100 – 150 persoane, având dotări ca o mașină de curățat patinoarul, 4 mașini de lustruit suprafața și 150 – 200 de patine. Schița patinoarului din Parcul Romniceanu este asumată prin semnătură și ștampilă de SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA din cadrul Primăriei Sectorului 5. Documentația de licitație nu are explicații despre aspect, volum sau impactul pe care îl va avea în zonă”, se arată în textul postat de Șerban Sturdza pe pagina sa de facebook.

Strurdza mai precizează că ”nicio documenție publicată nu explică motivația evenimentului cultural și nici oportunitatea patinoarului într-o zonă cu pantă neprielnică, la o distanță foarte mică de casele oamenilor. Documentațiile prezentate nu întrunesc aspirațiile comunității și observăm că planurile sunt lipsite de logică în ce face privește existența patinoarului în acest loc. Parcul Romniceanu face parte din zona construită protejată Cotroceni, în care intervențiile necesită aprobare atât de la Primăria Generală, cât și de la Ministerul Culturii”.

Primarul general al Capitaleia declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că informaţiile referitoare la construirea unui patinoar în Parcul Romniceanu sunt ”o dezinformare”, în zonă efectuându-se lucrări de desfiinţare a unor elemente de joacă şi mobilier urban avariate.

Declarația Gabrielei Firea vine după ce preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor a depus o plângere la Poliţie în legătură construirea în mod ilegal, fără consultare publică şi fără anunţ, a unui patinoar în Parcul Romniceanu, care este arie protejată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here