Unul dintre cele mai frumoase drumuri de munte din România se află în inima țării Dornelor și se numește Poteca celor 12 Apo

Poteca celor 12 Apostoli leagă satul Gura Haitii de Rezervația Naturală 12 Apostoli, trecând prin Poiana Negrii și pe la schitul 12 Apostoli. A fost inclusă in topul celor mai frumoase 7 poteci din România și este un traseu tematic, adicaă un traseu de pe care turistii se întorc cu informații noi, practic cu o lecție, infotmează prtv.ro.

O lecție, dar și întrebari, fiindcă pe poteca celor 12 Apostoli, călatorul se întalnește cu o serie de figuri misterioase, pe care nimeni nu știe daca le-a săpat în piatră natura sau un neam demult dispărut. Specialiștii le descriu drept roci eruptive cu figuri zoomorfe și antropomorfe. Ei spun ca „Moșul”, „Dragonii” sau „Poarta Hârlei” au apărut în urma actiunii vântului, apelor și zăpezilor. Oamenii din partea locului sugerează însă că „Templul Uriașilor”, cum a fost botezata această adunare de statui, ar fi fost de fapt făcut de mâna omului.

De altfel, pe 30 iunie, de sărbatoarea celor 12 Apostoli, localnicii din satele din jur urcă pe potecă pentru a sărbatori printre acești uriași din piatră „Moșii din Călimani“ – o sărbatoare despre care se spune că ar data din vremea dacilor. Nu-i de mirare ca „Moșul”, cea mai faimoasă dintre sculpturile de pe Poteca celor 12 Apostoli, un uriaș cu trei fețe,  este considerat un demn rival al Sfinxului din Bucegi.

Turiștii pot învata insă multe alte lecții pe acest traseu tematic. de la cea a mersului pe munte, fie pe jos, fie calare, până la cea a traiului departe de lume, pe care o predau călugarii de la schitul 12 Apostoli.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here