Marele designer și architect italian, Ettore Sottsass, împreună cu bunul său prieten arhitectul venețian Carlo Scarpa, născuți în primele două decenii ale secolului XX, ar fi putut adopta fără probleme stilul modernist în domeniile lor de activitate. Însă aceștia practic s-au împotrivit modernismului. Mulți dintre contemporanii lor au urmat ordinea rațională, liniile curate și eficiența industrială a acestei mișcări culturale. Cu toate acestea, atât Sottsass, cât și Scarpa s-au opus curentului în felul lor.
Clădirea din Piazza San Marco a servit odinioară ca showroom Olivetti și demonstrează modul în care Scarpa a reușit să adopte multe tehnici noi de arhitectură, astfel încât clădirea a ajuns spectaculoasă în orașul antic al Veneției, informează phaidon.com.
„Ca și Michelangelo, care, aparent, nu a putut să-și conceapă o formă de statuie înainte să vadă blocul de piatră din care urma să fie sculptat, Scarpa credea că libertatea de a face formă și spațiu a venit doar din impunerea unor restricții stricte”, scrie Robert McCarter în cartea lui. „Aproape toate proiectele lui Scarpa au fost făcute pentru contexte istorice complexe, cu densitate mare. Totuși, în loc să facă mai dificil proiectul, el credea în mod paradoxal că opusul este adevărat: „Când contextul este fix, probabil că lucrează mai ușor”.
Sottsass, între timp, a fost poate mai vocal în respingerea modernismului. El a spus odată că, ca răspuns la creșterea minimalismului, „Nu-ți salvezi sufletul doar pictând totul alb” Lucrarea sa din argilă a servit drept teren de testare fără forme de consecințe pentru formele și combinațiile de culori. „Pentru Ettore, ceramica era laboratorul său artistic”, explică prietenul și colegul său designer Michele De Lucchi. „Locul în care putea să experimenteze, să facă greșeli, să inventeze, să încerce, să eșueze și să încerce din nou”.
De curând, a fost deschisă o expoziție impresionantă, Ettore Sottsass și Carlo Scarpa, unde au fost prezentate mai mult de șaizeci de opere de ceramică create de Sottsass între 1957 și 1969. Atât Scarpa, cât și Sottsass au lucrat pentru Olivetti în această perioadă. Expoziția „conversație”, pare să fie totul despre modul de a lucra în jurul limitelor modernismului, mai degrabă decât de a excela în ele.